top of page

S 6 procenty na spořicích účtech je konec. Banky snižují úroky až na polovinu!




České banky postupně snižují úrokové sazby na spořicích účtech. Překvapivý není samotný trend, ale rychlost tohoto snižování.


Kdo zatím drží sazby beze změny?


Poslední čtyři banky, které na spořicím účtu v českých korunách nabízí zhodnocení 6%, jsou tyto: Max Bank, Trinity, Air Bank a Všeobecná úvěrová banka. Všechny tyto banky si však vyhrazují právo na okamžitou změnu sazby, a to kdykoli.

 

Kdo sazby snižuje?


Od konce ledna 2024 snižuje Česká spořitelna úroky na svých spořicích účtech s vklady do 200.000 korun z 5 % na pouhých 1,5 - 3 % (v závislosti na typu klienta).

 

Komerční banka od února 2024 sníží u stejného typu účtu sazbu z 5 % na 2 %.

 

Ostatní české banky také snižují úrokové sazby, ale v menší míře. U některých z nich lze stále otevřít spořicí účet s úročením v rozmezí 4 % - 5,75 %.

 

V každém případě je potřeba i tyto vyšší úroky brát jako velmi krátkodobou alternativu, náchylnou k rychlé změně.

 

Kam tedy investovat peníze?

Dlouhodobě lze doporučit delší uložení prostředků do drahých kovů ve fyzické podobě. Zlato v posledních 40 letech přináší průměrný výnos 6 - 8 % ročně.

 

Pro ty, kdo chtějí dosáhnout vyššího výnosu s vyšší mírou rizika, lze zvážit investici části volných finančních prostředků do Bitcoinu. Ten za posledních 12 měsícůzvýšil svoji hodnotu o 160 % a zdá se být jen na počátku růstové fáze cyklu.


Seznam Médium: Petr Hořák: Už žádných 6 % na spořicích účtech. Banky srážejí úroky až o polovinu! (3.1.2024)


 

Comments


bottom of page