top of page
SUR-REAL

Má smysl investovat do Bitcoinu?

(komentář makroekonoma a finančního analytika Vladimíra Pikory)




Dramaticky vysoká inflace vyvolává v lidech logickou otázku, kam mají investovat, aby výnos vyrovnal růst cen, a jejich úspory neztrácely hodnotu.


Dříve byly oblíbenou investiční příležitostí akcie, nyní se na pořad dne dostávají i kryptoměny. Cena akcií totiž v průběhu letošního roku výrazně klesla, ale ne tak jako cena kryptoměn. Jejich globální hodnota poklesla za posledních 12 měsíců o 2 třetiny -

z 2,5 bilionu dolarů na 820 miliard. Samotný bitcoin ztratil 75% své hodnoty – z 56 tisíc dolarů na 16 tisíc. Tak brutální propad vyvolává otázku, jestli cena kryptoměn dosáhla svého dna a dává smysl je začít nakupovat.


Smutnou pravdou je, že zastánci kryptoměn se mýlili ve svém přesvědčení o nezávislosti ceny Bitcoinu na vývoji ekonomiky. Podle nich měla cena bitcoinu odpovídat skutečnosti, že jeho množství je omezené. Skutečnost, že celkové množství vytěžených bitcoinů je předem dané (a nelze na rozdíl od peněz tisknout nové), měla působit protiinflačně,

a technologie blockchainu byla předurčena k udržení vnitřní hodnoty bitcoinu.


Realita však velmi rychle ukázala, že bitcoin ani jiné kryptoměny nejsou nezávislým paralelním světem nezávislým na světové ekonomice. Jamile došlo ve světě k růstu úrokových sazeb, došlo k okamžitému přesunu zájmu od rizikových investic (akcií a krypta) směrem k aktivům zajišťujícím stabilní výnos, jako jsou protiinflační dluhopisy nebo termínované vklady.


Následkem této změny byly vnitřní problémy kryptoměnového trhu – od pádu některých okrajových měn a menších společností po pád kryptoměnové burzy FTX. Na něm se ukázalo, jak je infrastruktura kryptosvěta propojená a jak se panika přenáší napříč celým odvětvím.


Je nepravděpodobné, že by kryptosvět zanikl – na to už je v něm investováno příliš peněz a je v něm zainteresováno příliš mnoho lidí propojených i s politikou. Koneckonců – šéf burzy FTX Sam Bankman Fried byl jedním z největších sponzorů prezidentské kampaně Joe Bidena.


Ale stejně tak je odvážné si myslet, že cena Bitcoinu a dalších velkých kryptoměn dosáhla svého dna. Úrokové sazby ve světě půjdou ještě nahoru, navíc FTX nemusí být zdaleka poslední velkou kryptofirmou, která zkolabovala. Svět kryptoměn ale zřejmě ožije až v okamžiku, kdy ožije akciový trh. A kdy v něm začne fungovat rozumná regulace, která na tento trh vrátí potřebnou důvěru. I poté ale bude nákup kryptoměn alternativou pro odvážné investory, kteří se nebojí riskovat. I tak by ale měly kryptoměny hrát v portfoliu každého investora jen doplňkovou, a nikoli hlavní roli.


ZDROJ:

České noviny: Má smysl investovat do Bitcoinu? Komentář Vladimíra Pikory, hlavního ekonoma skupiny CFG (30.11.2022)

Comments


bottom of page