top of page
SUR-REAL

Češi začali hromadně využívat spořicí účty, ale úroky budou klesat

Dlouho trvalo, než banky zareagovaly na výrazný růst úrokové míry, a zvedly úroky i u spořicích účtů. Podle bývalého bankéře Lubora Žalmana ale vysoké úrokové sazby u spořicích účtů nevydrží dlouho.


Pro Čechy je spořicí nebo termínovaný účet častým řešením, jak ochránit své úspory před inflací. Celkový objem takto uložených prostředků dosahuje 220 miliard korun. Spořicí účty jsou fakticky bezrizikové, ale mají i jednu velkou nevýhodu.


"U spořicích účtu neexistuje záruka, že vysoká úroková sazba vydrží dlouho. Banka ji může snížit doslova ze dne na den", varuje Lubor Žalman, bývalý CEO Raiffeisenbank a zakládající partner investiční skupiny EnCor Capital Management.


Podle Žalmana jsou úrokové sazby u spořicích účtů na svém maximu, a v příštím roce budou postupně klesat. Nejvyšší aktuální sazby dostupné na bankovním trhu přitom nedosahují ani poloviny předpokládané letošní míry inflace.


Podle ankety Seznam Zpráv nabízí nejvyšší úrok na spořicím účtu Oberbank, a to 6,5%

za rok. Tato sazba je však podmíněna minimální i maximální výší vkladu. I u dalších bank jsou atraktivní úrokové sazby dostupné při splnění různých podmínek – například je mohou využít jen noví klienti, anebo je s nimi spojena povinnost několikrát měsíčně zaplatit ze spořicího účtu kartou. Nejvyšší úrokovou sazbu bez dodatečných podmínek nabízí ke svému spořicímu účtu Všeobecná úverová banka (6,15% p.a.) nebo Max banky (6,01% p.a.)


„Je vidět, že mezi bankami funguje konkurence a pokud chtějí od svých klientů peníze, musí přijít se zajímavými podmínkami“, poznamenává k nabídce českých bank Žalman. Nebál by se svěřit prostředky ani menší bance. Dohled ČNB nad bankovním sektorem je poměrně sofistikovaný, a spolehlivě funguje i systém pojištění vkladů společný pro celou EU. Ten kryje vklady až do výše 100 000 EUR.


Podle Žalmana je potřeba brát při rozhodování o investicích do úvahy nikoli současnou, ale budoucí inflaci. Její výši odhadují renomované instituce na 9%, podle Žalmana by mohla být i o jeden až dva procentní body nižší.


ZDROJ:

Seznam Zprávy: Jen co se Češi nahrnuli do spořicích účtů, úroky půjdou dolů, míní exbankéř (22.12.2022)

Comments


bottom of page