top of page
SUR-REAL

Podle expertů jsou Češi ve spoření na důchod příliš konzervativní

Jak ve svém průzkumu uvádí firma Broker Consulting, zhruba 70 procent Čechů si odkládá stranou peníze na důchod. Nejčastěji pro tento účel využívají produkty, jako je penzijní připojištění (56% oslovených) nebo spořicí účet (46% oslovených). Tyto způsoby spoření jsou experty považovány za příliš konzervativní a v době vysoké inflace vysloveně nevhodné.


Předseda představenstva společnosti Conseq Investment Management Richard Suida konstatoval, že výsledek zmíněného průzkumu je pro něj “nepříjemným potvrzením” toho, jak u nás lidé ke spoření přistupují. Investování do produktů jako spořicí účty, které nedokážou generovat zajímavý výnos, považuje za zásadní chybu.


Předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl doplňuje, že Češi sice dokážou spočítat výnos investice, ale jsou ze své podstaty velmi konzervativní. “Konzervativní přístup se projevuje i tím, že Čechům nevadí, pokud přijdou o zajímavější alternativní výnos. Mnohem víc je ale bolí, pokud přijdou o část jistiny,” uvádí. O to větší je pro něj překvapení, že dva roky trvající vysoká inflace měla ničivý vliv na úspory konzervativní populace, aniž by u ní vyvolala větší pobouření a reakci. “Pokud inflace někomu škodí, tak to jsou ti, kteří investují konzervativně,” dodává Hampl.


Podle Richarda Siudy je reakce běžných Čechů na vysokou inflaci různá. Někteří museli své pravidelné investování omezit či úplně pozastavit. Další skupinu investorů pak inflace přiměla k tomu, aby se rozhlíželi po produktech s větším rizikem, ale vyššími výnosy schopnými vybalancovat výrazný růst cen.


„Lidem jsme mnoho let vysvětlovali, že nejlepším způsobem boje proti inflaci je dlouhodobé dynamické investování. Dokud inflace nebyla, tak mnoho lidí naše doporučení ignorovalo. A právě tento typ lidí dnes přichází a chce doporučit investici, která je konzistentně vyšší než dvouciferná inflace. Takto to ale nefunguje. Investice dokážou porážet inflaci jen v dlouhodobém horizontu – to ale neznamená, že se to povede každý jednotlivý rok,” poznamenává Suida.


Snaha o rychlé vysoké zhodnocení vede k tomu, že lidé věří nevhodným a podvodným produktům, které mají blíže ke spekulaci než k investování. Příkladem je hazard, do kterého Češi vloží neuvěřitelných 400 miliard korun.


Jak poznamenává šéf společnosti Investika Petr Čížek: “Investování je dlouhodobý proces, neexistuje žádná zkratka. Procento lidí, kterým se povede vydělat na hazardu nebo rizikové investici, je mizivé.”


Richard Suida v té souvislosti dodává, že investování a spoření s cílem zabezpečit se na důchod je téma, které by měl komunikovat stát. “Právě stát by měl ukázat a říct – těchto produktů se nemusíte bát, jsou dobře řízené a regulované. Jejich hodnota samozřejmě může kolísat, ale v dlouhodobém horizontu je případný krátkodobý pokles vyvážen vyššími výnosy a lepšími výsledky v jiných letech.”


Z jakých důvodů neinvestujete své finance do investičních produktů?


obava z rizikovosti investice a ztráty peněz - 39 %

obava z nízkého výnosu z investice - 14%

nemám dostatek informací - 28,3 %

spořicí produkty mi nabízejí dostatečné zhodnocení - 7,3 %

spořicí produkty mi nabízejí větší kontrolu nad penězi - 12,3 %

spořicí produkty mi nabízejí lepší informaci o naspořené částce - 12,7%


ZDROJ:

IDNES.cz: Češi jsou ve spoření na důchod příliš konzervativní, říkají experti (18.6.2023)


Comments


bottom of page